Traditionella hantverk
Traditionella hantverk

Traditionella hantverk

Glasblåsning

Glasblåsning är en teknik som har använts i tusentals år för att skapa olika former av glasföremål. Detta kan inkludera allt från vaser och glasbehållare till fönster och konstverk. Tekniken har sitt ursprung i antika Egypten och Rom, där man använde sig av den för att skapa vaser och andra dekorativa föremål.

De äldsta bevarade glasföremålen, eller egentligen bitar av föremål, som arkeologer har hittat kan dateras till det första århundradet e.Kr. Men man tror att man framställt glas långt innan dess.

Under medeltiden började man använda glasblåsning för att skapa fönsterglas, vilket var ett stort tekniskt framsteg. Detta gjorde att man kunde skapa större och mer sofistikerade fönster som släppte in mer ljus och samtidigt höll värmen inne.

Modern glasblåsning

I modern tid har glasblåsning utvecklats ytterligare, och man har börjat använda mer avancerade verktyg och tekniker för att skapa mer komplexa glasföremål. Detta har också lett till att glasblåsning har blivit en mer populär form av konst, med många konstnärer som specialiserar sig på att skapa unika glasföremål.

Glasblåsning är en mycket detaljerad och tidskrävande process, och det krävs en stor mängd kunskap och mycket övning för att bli duktig på det. En glasblåsare börjar med att smälta ner glasmassa i en ugn, och sedan formar denne massan genom att blåsa luft in i den med hjälp av ett munstycke. Därefter kan glasblåsaren forma glaset genom att använda verktyg som pincett och papper för att skapa de önskade formerna.

Det finns många olika tekniker och verktyg som används inom glasblåsning, och det kan ta många år att lära sig alla dessa olika metoder. Men för den som är intresserad av tekniken och vill lära sig mer om glasblåsning finns det många olika utbildningar och kurser som erbjuds både i Sverige och internationellt.

Bruksföremål och konst

I dag är glasblåsning fortfarande en mycket populär teknik och det finns många olika användningsområden för glasföremål som skapas genom den här tekniken. Oavsett om man vill skapa dekorativa föremål för hemmet eller mer praktiska föremål som glas för dricksvatten, är glasblåsning en unik och vacker konstform som fortsätter att utvecklas och växa i popularitet.

Det är en process som kräver stor skicklighet och precision, och det är därför inte en teknik som alla kan bemästra. Men för den som är passionerad och villig att lägga ner den tid och ansträngning som krävs kan glasblåsning vara en mycket givande och meningsfull hobby eller karriär.

Bertil Vallien

Bertil Vallien är en svensk glaskonstnär som är välkänd för sina unika och innovativa glasföremål. Han är född 1938 och har en bakgrund som keramiker, men det är som glaskonstnär som han har gjort sig känd.

Bertil Vallien har arbetat med glas i över 50 år och har skapat många olika verk, inklusive glasmonument, offentliga utsmyckningar och dekorativa föremål. Han har också fått många prestigefyllda utmärkelser under sin karriär, till exempel Årets konstnär i Sverige. Bertil Vallien har också representerat Sverige vid flera internationella utställningar och hans verk finns i samlingar runt om i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *